Matkakertomuksia

7.10.-24

Hei, olen ammattiosaston jäsensihteeri Sanna. Sain kunnian edustaa Tehyläistä nuorta Pohjolan julkisalojen ammatillisen yhteisjärjestö NOFS:n järjestämällä nuorten ay-aktiivien kansainvälisellä opintomatkalla elo-syyskuun vaihteessa 2024. Tervetuloa lukemaan matkakertomustani!

 

Nuorten ay-aktiivien opintomatka alkoi Prahassa tutustumalla ja pitämällä toisillemme esityksiä. Totesimme, että pohjoismaiset ammattiliitot tekevät pääasiallisesti samankaltaista työtä työntekijöiden etuja ja asioita ajaakseen, sekä jakavat samoja haasteita hyökkäyksistä pohjoismaista mallia kohtaan. Kaikista herättelevin osuus Prahan päivissä oli kuunnella rohkeiden tšekkiläisten ja unkarilaisten nuorten ay-aktiivien kertomuksia maidensa poliittisesta ja ammattiyhdistysliikkeen heikommasta tilasta, sekä matalasta palkkatasosta. Euroopassa on yleisesti havaittavissa suuntauksia oikeistopoliittisen ajattelun vahvistumisesta ja sen seurauksista, kuten julkisten palvelujen yksityistämisestä. Yhteen ääneen totesimme, että kaikilla tulisi olla pääsy laadukkaisiin julkisiin palveluihin, sillä kun numerot arvotetaan ennen ihmisiä, unissa kävelemme kohti epäoikeudenmukaisempia yhteiskuntia.

 

Prahasta matkustimme Brysseliin, jossa ensimmäisenä päivänä vierailimme FinUnionsilla. Oli mielenkiintoista kuulla, miten vaikuttamistyötä tehdään EU-lainsäädännön suhteen. Seuraavaksi vierailimme Euroopan ammatillisessa yhteisjärjestö ETUC:ssa ja Euroopan parlamentissa. Toisen Brysselin päivän vietimme kokonaisuudessaan EPSU:ssa, jossa kuuntelimme mielenkiintoisia esityksiä järjestön työstä painopisteineen. Kävimme läpi EPSU:n tämän vuoden kongressia, jossa ydinteemoina olivat nuoret, sukupuolten tasa-arvo ja LGBTIQ+, sekä syrjintä työelämässä. Keskustelujemme aiheina olivat mm. minimipalkka, tasa-arvo, työterveys ja työssä koettu väkivalta.

 

Opintomatka jatkui Genevessä. Geneven ensimmäisenä päivänä vietimme koko päivän julkisalojen kansainvälisessä liitossa, PSI:ssä. Meille esiteltiin PSI:n toimintaa useiden eri työntekijöiden toimesta – osallistujia oli myös etänä Afrikasta ja Etelä-Amerikasta. PSI:n ammattilaisten esitykset olivat itselleni äärimmäisen puhuttelevia ja rohkeita. Puhuimme muun muassa globaalin etelän ammattiliittojen tilanteista, verotuksesta ja sen tärkeydestä, vähemmistöjen etujen ajamisesta, epävirallisista hoivatyön tekijöistä, vammaisista työntekijöistä, maailmanpolitiikasta, tasa-arvosta ja naisten ja tyttöjen oikeuksista – ”helpolla” ei päästy! Genevessä vierailimme myös kansainvälisessä työjärjestö ILO:ssa, jossa pääsimme simuloimaan kansainvälisen työoikeuden teemalla kolmikantaista neuvottelua ryhmämme kesken. Tapasimme samalla muutaman ITUC:n edustajan ja kuulimme heidän tärkeästä työstään.

 

Opintomatkan jälkeen on helppo tehdä yhteen vetävä toteamus siitä, että elämme hyvin keskinäisriippuvaisessa maailmassa, jossa globaaleina koetut haasteet ja trendit ovat jo nyt osa suomalaisia haasteita. Opintomatka auttoi suhtautumaan työmarkkinakysymyksiin kriittisemmin ja laajemmalla katsantokannalla. Kansainvälisten sopimusten ja työlainsäädännön merkitys ruohonjuuritasolle on havainnollistunut erinomaisesti. Opintomatkankin suhteen pätee lausahdus: ”joskus pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle”. Nyt ymmärrän, miten ammattiyhdistysliike toimii verkostoissa ja yhteistyössä niin pohjoismaisella, eurooppalaisella, kuin kansainvälisellä tasolla. Viikon kohtaamisissa ja verkostoitumisessa parasta oli, että tapasin valtavan määrän ihmisiä, joilla oli erityistä määrätietoisuutta ja osaamista ajamassaan asiassa. Kohtasimme ihmisiä, jotka eivät ole murtuneet tai muuttaneet näkemyksiään ollessaan vastakannalla tai vähemmistössä, koska heidän arvoperustansa sanoo muuta. Se oli todella ihailtavaa ja kunnioitettavaa.

 

Nuorten osallistujien yhteisnäkemyksenä erityisesti julkisten alojen ammattiliittojen tulisi panostaa vahvemmin nuorten ja maahanmuuttajataustaisten jäsenten asioihin. Liittojen tulisi myös ottaa vahvempi kanta keskeisiin työelämään vaikuttaviin globaaleihin muutoksiin, kuten ilmastonmuutosta vastaan, ja tehdä näkyvämpiä toimia arvojen käytäntöön valjastamiseksi. Ilmastonmuutoksen lisäksi merkittävimpiä muita muutoksia ovat ajankohtaisesti myös digitalisaatio, vihreä siirtyä ja muuttoliike. Nämä edellyttävät myös ay-liikkeeltä halua tarkastella uusilla tavoilla nousevia haasteita ja niiden ratkaisuja. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen taakka ja siitä aiheutuvat kärsimykset ovat vahvasti myös tasa-arvokysymys, joka tulee huomioida. Julkisen sektorin naisvaltaisten alojen työntekijät tulevat kantamaan raskaampaa taakkaa tässäkin asiassa, matalamman palkkatason ja huonompien työolojen lisäksi. Ja nämä ovat nimenomaan rakenteellisia syitä, jotka heikentävät naisten mahdollisuuksia.

 

Ammattiyhdistysliikkeen ja liittojen tulee olla kiinnostuneita sukupolvien yleisistä eroista ja arvoeroista. Miten arvot näkyvät liitoissa ja niiden toiminnassa, miten ne välittyvät ihmisten mielikuviin? Näkevätkö nuoret, maahanmuuttajataustaiset, erilaisiin vähemmistöihin lukeutuvat riittävästi samastuttavia ja vertaisiaan ay-toiminnassa? Totesimme opintomatkalla, että kaikki pohjoismaat kärsivät yhteisesti nuorten jäsenten vähäisestä/laskevasta määrästä. Pohdimme ja perkasimme useita erilaisia syitä ja mahdollistavia tekijöitä tilanteelle. Yhdyimme ajatukseen, että nuorten vaikuttamisen paikoista tulee pitää kiinni ja niitä tulee tulevaisuudessa lisätä. Työelämä tulee kokemaan suuria muutoksia lähivuosikymmeninä. Esimerkiksi suuri osa tähän maailmaan syntyvistä lapsista tulee työskentelemään töissä, joita ei edes vielä ole luotu. Ei siis riitä, että ammattiyhdistysliike pysyy tässä päivässä, vaan katse on opittava suuntaamaan myös pitkälle tulevaisuuteen ja pyrittävä ennakoimaan ja varautumaan muutoksiin määrätietoisesti, kysyen: Mitä seuraavat sukupolvet perivät meiltä?

 

Linkit:

 

https://nofs.org/

https://finunions.org/

https://etuc.org/en

https://www.epsu.org/

https://www.ituc-csi.org/

https://publicservices.international/

https://www.ilo.org/ ja https://normlex.ilo.org/